Συνέντευξη της κ. Έλια Κουμή, Υπεύθυνη του Μουσείου Τυπογραφίας της εφημερίδας “Χανιώτικα Νέα”, στην εφημερίδα του σχολείου μας.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου είχε τη χαρά και την τιμή στο πλαίσιο της εβδομάδας βιβλίου να συνεργαστεί με το πρώτο και μοναδικό Μουσείο Τυπογραφίας στην Ελλάδα που βρίσκεται στην Κρήτη. Σε συνεργασία με την Υπεύθυνη του Μουσείου κα. Έλια Κουμή διατέθηκαν για τη βιβλιοθήκη του σχολείου επιστημονικά συγγράμματα -εκδόσεις του Μουσείου με θέμα την ιστορία της τυπογραφίας, διατέθηκαν φυλλάδια για το μουσείο και την ιστορία του και δόθηκε η άδεια για την προβολή εκπαιδευτικού βίντεο στα παιδιά από το εποπτικό υλικό του Μουσείου, μέρος του οποίου παρουσιάζεται και στην ιστοσελίδα. Την επιμέλεια των βίντεο για το σχολείο είχε ο Γιάννης Ψυχογιός.

Tέλος η κα. Κουμή παραχώρησε συνέντευξη στη μαθήτρια του σχολείου μας Ελένη Πολυδώρου ως μέλος της συντακτικής επιτροπής της σχολικής εφημερίδας.

Ποιός ήταν ο εμπνευστής και πότε δημιουργήθηκε το Μουσείο Τυπογραφίας;

Το Μουσείο Τυπογραφίας της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” λειτουργεί από το 2005. Εμπνευστής και δημιουργός του είναι ο ιδρυτής των Χανιώτικων νέων Γιάννης Γαρεδάκης ο οποίος, ως δημοσιογράφος και εκδότης τα τελευταία 40 χρόνια, παρατηρούσε τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα  της Τυπογραφίας και θέλησε να διαφυλάξει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία αυτής της τέχνης, που πραγματικά άλλαξε τη ροή της ιστορίας.

Ποιό είναι το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της συλλογής σας;

Είναι δύσκολο να αξιολογήσει κανείς τα εκθέματα της συλλογής, διότι πολλά από αυτά αποτέλεσαν ορόσημο για την εποχή τους, είτε πρόκειται για κάποιο χειροκίνητο πιεστήριο των αρχών του 19ου αιώνα, είτε για κάποια μηχανή στοιχειοθεσίας από τα τέλη του ίδιου αιώνα είτε, βεβαια, για κάποια σπάνια έκδοση του 16ου αιώνα.
Ιδιαίτερη στάση αποτελεί η εικαστική έκθεση για την ιστορία της γραφής και την πορεία των γραφικών τεχνών.

Ποιό έκθεμα τραβάει την πιο μεγάλη προσοχή στα παιδιά που το επισκέπτονται;

Ανάλογα με την ηλικία ή απλά την ιδιοσυγκρασία των παιδιών που επισκέπτονται το μουσείο, έχουν διαφορετικές προτιμήσεις. Καθώς η ξενάγηση αρχίζει με τα μεγάλα και μικρά χειροκίνητα πιεστήρια που χρησιμοποιήθηκαν από την εποχή του Γουτεμβέργιου μέχρι και τον 19ο αιώνα, τα παιδιά εντυπωσιάζονται όταν τους δίδεται η δυνατότητα να τυπώσουν με τα ίδια τους τα χέρια! Όσο προχωράμε στην εξέλιξη της τυπογραφίας και θέτουμε σε λειτουργία ένα αυτόματο πιεστήριο των αρχών του 20ου αιώνα πολλά παιδιά εντυπωσιάζονται από τη ταχύτητα και το θόρυβο του μηχανήματος.
Στα μεγαλύτερα παιδιά κάνει ιδιαίτερη εντύπωση και η πολυπλοκότητα της λινοτυπικής μηχανής.

Ποιά είναι τα σχέδια σας για το μέλλον του Μουσείου

Ο στόχος μας από την από την ίδρυση του μουσείου μέχρι σήμερα είναι ο ίδιος. Να έχουμε ένα μουσείο ζωντανό και δημιουργικό το οποίο συνεχώς εμπλουτίζει τα εκθέματα αλλά και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Η επέκταση του μουσείου σε νέα πτέρυγα το 2012, η οποία διπλασίασε το μέγεθός του, αλλά και οι επισκέψεις ολοένα και περισσότερων σχολείων από όλη την Ελλάδα, που ξεπερνουν τους 3.000 μαθητές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς αποδεικνύουν την αφοσίωση μας στην υλοποίηση των στόχων μας.

Στην εποχή της πληροφορίας του 21ου αιώνα πώς βλέπετε το μέλλον του τυπωμένου βιβλίου;

Οι ραγδαίες αλλαγές του 21ου αιώνα οδηγούν στη σταδιακή αντικατάσταση των εντύπων από τα ψηφιακά μεσα. Το αν αυτή η αντικατάσταση θα είναι πλήρης ή μερική θα το κρίνει η επόμενη γενιά που εκπαιδεύεται στη χρήση των ψηφιακών μέσων από τη βρεφική ηλικία.
Για μας, η γοητεία του χαρτιού, η μυρωδιά του μελανιού, η χαρά της απόκτησης ενός καινούριου βιβλίου, ή απλά το ξεφύλλισμα της εφημερίδας της ημέρας, είναι στοιχεία συνυφασμένα με την καθημερινότητά μας. Ας ελπίσουμε ότι έστω κι ένα μέρος αυτής της γοητείας θα “περάσει” και στη νέα γενιά.
Στο σημείο αυτό διαμορφώνεται και ο ουσιαστικός λόγος ύπαρξης ενός Μουσείου Τυπογραφίας. Για να έρχονται τα νέα παιδιά σε επαφή με τα υλικά της τυπογραφίας, το μόχθο της δημιουργίας αλλά και την ικανοποίηση του να κρατάς στα χέρια σου κάτι που τύπωσες μόνος σου. Κι αυτό που μας δίνουν να καταλάβουμε όταν τελειώσει η ξενάγηση στους χώρους μας ,είναι ότι τα βιβλία δεν είναι πια γι’ αυτούς άψυχα αντικείμενα αλλά κάτι ζωντανό που αξίξει την προσοχή και την φροντίδα τους.

Έλια Κουμή
Υπεύθυνη Μουσείου Τυπογραφίας
της εφημερίδας “Χανιώτικα Νέα”

Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων
Κτήριο 1303
Τηλ.: 28210 51003 (εσωτ. 115), 6974020861
Φαξ: 28210 51007
e-mail: info@typography-museum.gr
www.typography-museum.gr

περιηγηθείτε στο Μουσείο Τυπογραφίας

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.