Η Ζωή Νικητάκη αφηγείται τα «Λαϊκά Παραμύθια της Ζακύνθου», στο σχολείο μας, την Κυριακή 21 Απριλίου.

Τα παραμύθια, αυτός ο πολύτιμος πλούτος της συλλογικής μνήμης της ανθρωπότητας,μεταδίδονταν από στόμα σε στόμα κι από γενιά σε γενιά…Οι παραμυθάδες αναλάμβαναν το καθήκον να μεταδώσουν τα παραμύθια και τις ιστορίες του λαού μας χωρίς τη βοήθεια της γραφής με την πεποίθηση πως αν κάποτε λησμονηθούν οι ιστορίες τους, εγκυμωνείται ο κίνδυνος να χάσει ο λαός την ψυχή του…

Η Μαριέττα Γιαννοπούλου Μινώτου (1900-1962), μια σημαντική λαογράφος και πολυδιάστατη πνευματική φυσιογνωμία που δέσποσε στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα σε ελλαδικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, τη δεκαετία του ΄30 κατέγραψε και δημοσίευσε ογδόντα τέσσερα παραμύθια από τη λαϊκή προφορική παράδοση της Ζακύνθου.

Πενήντα χρόνια μετά το θάνατο της Ζακυνθίας λογίας, η φιλόλογος, εικαστικός και αφηγήτρια παραμυθιών, Ζωή Νικητάκη, έσκυψε με αγάπη στο έργο της ζακυνθινής λαογράφου, ξεχώρισε εφτά παραμύθια της και «καταπιάστηκε με τ’ όνειρο», όπως αναφέρει και η ίδια. Τα διασκεύασε, αλλά δίχως να προσπεράσει τον ρυθμό τους. Έπειτα πήρε πινέλα και χρώματα, συνεχίζοντας το ταξίδι στον κόσμο του απρόσμενου και του απίθανου, και τους έδωσε πνοή.

Επισκεφθείτε το προσωπικό ιστολόγιο της Zωή Νικητάκη «Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου»

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *