«Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των παιδιών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου»από την Ιστορικό Τέχνης, Βιργινία Μαυρίκα

«Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των παιδιών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου»

Αυτό που στην τέχνη των ενηλίκων αποτελεί συχνά ζητούμενο ή βρίσκεται στον πυρήνα της διαδικασίας ερμηνείας και αξιολόγησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας, για την τέχνη που παράγεται από παιδιά αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση: η ειλικρίνεια, οι άδολες προθέσεις, ο απόλυτα προσωπικός συσχετισμός με το τελικό αποτέλεσμα.

Σε μια εποχή που το ατομικό μπορεί να γνωστοποιηθεί άμεσα μέσω των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και κυρίως του διαδικτύου, ο άνθρωπος αισθάνεται περισσότερο από ποτέ κομμάτι ενός (κυριολεκτικά πλέον) οικουμενικού κόσμου. Η πρωτοβουλία για την οργάνωση ενός διαγωνισμού θεματικών doodlesαπό παιδιά, μέσα από τα οποία θα προκύψει εκείνο που θα εκφράσει την ιδέα της Ελλάδας σε μια παγκόσμια διαδικτυακή πλατφόρμα, είναι μια ζωντανή εφαρμογή των σύγχρονων δυνατοτήτων του καιρού μας, που προσφέρει ευκαιρία για επικοινωνία, έκφραση και δημιουργικότητα.

Παρατηρώντας κανείς τις επιλεγμένες δημιουργίες των μικρών μαθητών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου, ξαφνιάζεται με την ποικιλία των ιστορικών αναφορών, τους πολιτισμικούς συνειρμούς, την άντληση δεδομένων από την προσωπική και τη συλλογική μνήμη. Τα doodlesτων παιδιών μάς καλούν να τα παρατηρήσουμε προσεκτικότερα για να αντιληφθούμε την ιστορία που αφηγούνται. Γιατί το στοιχείο που διέπει όλα τα doodlesείναι ότι διηγούνται μια ιστορία.

Ο λυρισμός και η συμβολική έκφραση της μαθήτριας της Δ΄ Τάξης Δημοτικού, η μικρογραφική ποιότητα του μαθητή της ΣΤ΄, ο χρωματικός και παραστατικός πλούτος του μαθητή της Α΄, η ποικιλία των πολιτισμικών αναφορών στον ελληνικό πολιτισμό του μαθητή της Β΄, η χρωματική εκφραστικότητα της μαθήτριας της Γ΄, η λιτότητα, σαφήνεια και καθαρότητα του θέματος της μαθήτριας της Ε΄.

Οι δημιουργοί τους είναι οι μικροί πρεσβευτές μιας χώρας αλλά και μιας γενιάς. Μας υπενθυμίζουν στοιχεία γνωστά αλλά και πιο ξεχασμένα. Η παρατήρησή τους μπορεί να μας προσφέρει μια απευθείας ματιά στις σκέψεις και τις προσδοκίες των παιδιών σχετικά με μια χώρα που γνωρίζουν, αλλά και μια χώρα που επιθυμούν.

για το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου,

Βιργινία Μαυρίκα

Ιστορικός Τέχνης

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *